tiistai 9. huhtikuuta 2013

Tarjous, josta voi kieltäytyä




Otso Kantokorven blogikirjoitus – ja päätös lopettaa päivälehtiin kirjoittaminen - poiki tänään Hesarissa kahden sivun jutun. Kateuteni Otson herättämästä huomiosta peittää ainoastaan ihmetykseni eri lehtien osastopäälliköiden, kulttuurituottajien ja päätoimittajien lausunnoista.
                      Näköjään kukaan ei ole joutunut karsimaan kulttuurijournalismia tai edes kritiikkiä lehdissään, vaikka budjetteja on leikattu ja avustajasopimuksia irtisanottu. Paitsi Kalevassa, jossa Vesa Kärjen mukaan kulttuurin ”sivumäärät ovat pudonneet ja kritiikkien määrä ehkä samassa suhteessa”.
                      Mukava tietää, että teen yhteistyötä Suomen ainoan rehellisen kulttuuritoimittajan kanssa.
                      Aivan perusteeton ei silti ole Aamulehden Jouko Jokisenkaan lausunto. Sen mukaan kulttuurijournalismia yksipuolistava tapa kierrättää sama juttu eri lehdissä karsii samalla ”maakuntalehtien puolivillaiset” kirjoitukset. Siis ei perusteeton, mutta kuitenkin väärä. Otaksun, että Jokisenkin firmassa raha ratkaisi, ei laatu, vaikka en olekaan puolueeton taho sitä arvioimaan.
                      Alma Median uusi yhteistyökuvio varmaankin katkaisi oman sopimukseni koska se silloin oli uusin. Vajaan vuoden ikäinen. Vaikka ei syytä kukaan erikseen kertonut. Eikä edes sitä, että sopimus oli päättynyt.
Se kävi ilmi, kun toimitus ei keväällä 2012 vastannut sähköpostiin. Puhelimessa kulttuurituottaja sanoi vaivaantuneena, että ”en minä näistä yksin päätä”, eikä uutispäällikkö Matti Posiokaan – nykyään Lapin Kansan päätoimittaja – sanonut että kuka, vaikka muutoin kävimme yleisen keskustelun mediamaailman muutoksista.
Työnantajalta tällainen käytös olisi mahdotonta, ja on se aika erikoista freelancerin toimeksiantajaltakin.
Tapaus kuvastaa ensinnäkin sitä, että Hesarin otsikko ”Kulttuurijournalismi voi hyvin” (HS 9.4.2013) piilottelee sitä pahoinvointia, jota toisinaan koetaan toimitusten sisälläkin. Toiseksi se kuvastaa sitä, etteivät nykyiset sopimusehdot ja palkkiot ole vain työmarkkinapoliittisia, juridisia tai taloudellisia kysymyksiä. Ne ovat yhteydessä kriitikon henkilöön menevään arvostuksen laskuun, vertaisaseman menetykseen toimittajien keskuudessa.
Vaikka satunnaisen, paikallislehteä seuraavan lukijan näkökulmasta näyttäisi, että arvosteluja julkaistaan vanhaan tapaan, lehtimaailman sisäisestä näkökulmasta huomaa, että kritiikki kulttuurijournalismin osana on painettu asemaan, jossa kriitikot eivät paljon kunnioitusta herätä. Ja miksi herättäisivät, jos ja kun suostuvat tarjottuihin ehtoihin, tarjotuilla palkkioilla?
Tässä on myös päätoimittaja Jokisen selityksen ongelma. Jos juttujen kierrätys on laadun seula, niin eivätkö palkkiot olisi nousseet, koska laadusta kannattaa maksaa? Jokisen omalla tontilla, Aamulehdessä, kävi kuitenkin päinvastoin.
2011, siis vuotta ennen kuin Otson kuvaama yhteistyökuvio Alma Mediassa alkoi, Aamulehti julkaisi minulta 33 kirja-arvostelua ja 2 pääkirjoitussivun kolumnia. Näin kriitikolle se on aika paljon, melkein yhtä paljon kuin Hesarin toimeksiannot Pekka Tarkan aikana ja kaksi kertaa enemmän kuin Turun Sanomien toimeksiannot edellisenä vuonna.
Valitettavasti palkkiot eivät ole yhtä runsaita, mutta niitä freelancer täydentää muilla tehtävillä. Teetetyn työn yhteishinta Aamulehdessä oli hieman yli 7000 euroa, kirja-arvostelujen keskihinta oli 185 euroa. Seuraavana vuonna sopimus päättyi sanotulla tavalla, ja arvostelutyötä jatkoi mm. tuttu kollega samaan konserniin kuuluvasta Satakunnan Kansasta. Entä palkkio, kun sama juttu nyt menisi myös Aamulehteen ja muihin Alman yhteistyökuvion lehtiin?
”Ei noin paljon”, kollega sanoi vastahakoisesti, kun arvasin, että 120 euroa.
                      Minulla teetetyn työn määrästä päättelen, että työn laatua pidettiin lehdessä hyvänä, joten Alma Median tekemien ratkaisujen todennäköiseksi kriteeriksi jää työn hinta. Tämä auttaa myös ymmärtämään Otso Kantokorven päätöstä:
Ilmeisesti lehdet eivät tee enää hänenkään tasoiselleen kriitikolle tarjousta, josta ei voisi kieltäytyä.


Kts myös


sekä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti